 |
|
Σουπιά με το μελάνι της με κουκουνάρια και πληγούρι
Η σουπιά όταν γίνεται βραστή είναι απαλή, νόστιμη και εύπεπτη. Το "σηπίας υπόσφαγμα" είναι το μελάνι σουπιάς. Το υπόσφαγμα είναι, όπως λέει ο Ερασίστρατος στον "Οψαρτυτικό" του, ζουμί. (Δειπνοσοφισταί Ζ/324 a) |
|
Γεμιστές φέτες χοιρινού φιλέτου με δαμάσκηνα με σκούρο ζωμό, συνοδευόμενες με αγκινάρες και πουρέ αρακά.
Ο Επικράτης στον "Eμπορό" του αναφέρει: "...είδα τα καλύτερα χοιρινά κρέατα να ροδοψήνονται πάνω στις φλόγες". (Δειπνοσοφισταί ΙΔ/655 f) |
|
.. |
|
|
|
|
|
Μπούτι κατσικιού με σκορδαλιά ρεβιθιών & πράσσα.
Ο Αριστοφάνης στο έργο του "Πελαργοί" αναφέρεται σε: "Μπούτια κατσικιών". (Δειπνοσοφισταί Θ/368 e) |
|
Χοιρινό ψημένο στη γάστρα με αχλαδόμηλα και λαχανικά
Όταν σερβιρίστηκαν κάποια κρέατα μαγειρεμένα σε κλειστό αγγείο με ζωμό κάποιος είπε: "Δώσε μου από τα ΠΝΙΚΤΑ κρέατα που μαγειρεύτηκαν σε καλοκλεισμένο δοχείο". (Δειπνοσοφισταί Θ/396 a) |
|
.. |
|
|
|
|
|
Πανσέτα χοιρινού με γλυκόξινη σάλτσα από μέλι, θυμάρι, ξύδι & σκορδαλιά ρεβιθιών
Κομμένα κρέατα, ο ονομαζόμενος κρεωκάκκαβος, με λίπος σε ζουμί γλυκό από μέλι και ξύδι, έτσι γράφει ο Αριστοφάνης. (Δειπνοσοφισταί Θ/384 d)
...τα κουκιά τα τρώνε βραστά και ωμά και ψητά... (Δειπνοσοφισταί Γ/72 d) |
|
Επίπλους: Τηγανητά συκωτάκια περιτυλιγμένα με μπόλια αρνιού συνοδευόμενα με σπαράγγια, αυγά και τυρί
Μετά έφεραν τηγανητά συκωτάκια περιτυλιγμένα με μπόλια αρνιού που ο Φιλέταιρος από την Τηρό λέει "Επίπλοιο". Ο Μυρτίλος είπε: "Η μπόλια αναφέρεται από τον Επίχαρμο στις Βάκχες. (Δειπνοσοφισταί Γ/106 f)
Στο τέλος ο Κύνουκλος λέει στον Ουλπιανό: Έχεις λοιπόν, σοφέ μου Ουλπιανέ, την μπόλια να τυλιχτείς μ' αυτήν να κατακαείς και να μας απαλλάξεις όλους από τις ερωτήσεις σου. (Δειπνοσοφισταί Γ/107 a) |
|
. |
|
|
|
|
|
Ξιφίας με σάλτσα από μούρα και γλυκά χόρτα
Έχω πάρει ένα μεγάλο ξυφία. Έψησα το μέσα του. Το υπόλοιπο σώμα του θα το κάνω βραστό αφού τρίψω μούρα. (Δειπνοσοφισταί Ζ/293 b) |
|
Γαρίδες με Ξύδι και μέλι συνοδευόμενες με κολοκύθια και κουνουπίδι
Ονομάσθηκαν "καρίδες" από το "καρά" (κεφάλι) διότι το κεφάλι πιάνει το μεγαλύτερο μέρος του σώματος (Δειπνοσοφισταί Γ/106 b) |
|
. |
|
|
|
|
|
Συναγρίδα στον ατμό με λαχανικά και καρυκεύματα
Ο Επαίνετος στον Οψαρτυτικό του λέει αυτά: Μύμα από κάθε ψάρι... και με άρτυμά τους ξύδι με ψημένο τυρί, κύμινο, φρέσκο και ξερό κολίανδρο, με καθαρό ψημένο κρεμμύδι και σταφίδες ή μέλι. (Δειπνοσοφισταί ΙΔ/662 e) |
|
Κότα σε χοντροαλεσμένο κριθάρι
Με αυτά, ο Νίκανδρος, τονίζει τη χρήση του πληγουριού και του ξεφλουδισμένου κριθαριού συνιστώντας να χύνουμε από πάνω ζωμό κότας. Τρίψε λοιπόν λέει χοντροαλεσμένο κριθάρι μέσα σε γουδί και ανακάτευέ το με λάδι όσο βράζει... (Δειπνοσοφισταί Γ/126 c,d) |
|
. |
|
|
|
|
|
Σουβλάκι από χοιρινό και μοσχάρι σε σκούρο ζωμό, με πουρέ μπιζελιών και κρουτόν
Ο Στράτης στον "Καλλιπίδη" λέει για τον Ηρακλή, αμέσως άρπαξε ζεστά κομμάτια κρέας χοιρινά και μοσχαρίσια και τα έτρωγε όλα μαζί... (Δειπνοσοφισταί ΙΔ/656 b) |
|
Μπριζόλα σταβλίσια με πουρέ ρεβιθιών και πράσα (900 γρ.)
Ο Χαιρεφώντας κάποτε ψώνιζε κομμάτια κρέας, ο κρεοπώλης, λένε, κατά τύχη έκοβε γι'αυτόν ένα κομμάτι κρέας με πολύ κόκκαλο, τότε του είπε: "κρεοπώλη, μη ζυγίζεις σε βάρος μου το κόκκαλο αυτό." Εκείνος του είπε: "Όμως είναι νόστιμο. Πραγματικά λένε πως το κρέας κοντά στο κόκκαλο είναι νοστιμο". Ο Χαιρεφώντας είπε: "Αναμφισβήτητα, καλέ μου, είναι νόστιμο αλλά ζυγισμένο μαζί με στενοχωρεί στο κάθε τι". (Δειπνοσοφισταί Σ/244 a) |
|
. |
|
|
|
|
|
Γουρουνόπουλο ψητό γεμιστό με κυνήγι, αυγά, τυρί, τηγανητά συκωτάκια, μήλα, κάστανα, κουκουνάρια, σταφίδες και μυρωδικά.
Για 10 άτομα (κατόπιν παραγγελίας)
Κάποτε μας σερβιρίστηκε ένα γουρουνόπουλο... η κοιλιά του ήταν γεμισμένη με κάθε είδους αγαθά. Διότι έχει μέσα του τσίχλες και άλλα μικρά πουλιά και κρόκους αυγών και κομματάκια κρέατος μαγειρεμένα με πιπέρι. ( Δειπνοσοφισταί Θ/376 c,d) |
|
|
|
. |
|
|
|
|