Σαλάτες
Μεζέδες
Κύρια Πιάτα
Γλυκίσματα
Φρούτα
Κρασιά
Μπύρες
Χυμοί
.
glykismata.gif (1466 bytes)

Όποιος πρώτος επινόησε τα επιδόρπια ήταν έξυπνος. Γιατί ανακάλυψε τρόπο παράτασης του συμποσίου και για να μη μένουν αδρανή τα σαγόνια. (Δειπνοσοφισταί ΙΔ/642 c)
.
Ποικιλία ξηρών καρπών (δαμάσκηνα, ξερά σύκα, καρύδια, αμύγδαλα, χουρμάδες, φυστίκια με μέλι αττικό). (με ή χωρίς γιαούρτι).

Ο Πλάτωνας στο έργο του "Ατλαντικός" τα λέει μεταδόρπια μ'αυτά τα λόγια: "Η γη τότε έδινε στους κατοίκους της όλα τα ευωδιαστά πράγματα και άφθονο καλλιεργημένο καρπό και πλήθος φρούτα και όσα μεταδόρπια είναι ερεθίσματα ηδονής". (Δειπνοσοφισταί ΙΔ/640 e)
Κομματάκια μήλου και ρόδια με γιαούρτι και μέλι.

... Μήλα και ρόδια λέγεις...
(Επιλύκου Κωραλίσκος, άπ. 2)


Κόκκωρα - ξερά σύκα με καρύδια και μέλι

Οι Δήλιοι θυσιάζουν στην Ίριδα και τα ονομαζόμενα "κόκκωρα" δηλαδή ένα ξερό σύκο και τρία καρύδια... (Δειπνοσοφισταί ΙΔ/645 b)

.
Σταιτίτας: Είδος κρέπας από ζυμάρι και μέλι (κρέπα)

Είναι κουρκούτι που χύνεται σε τηγάνι, περιχύνεται με αγνό μέλι, και πασπαλίζεται με σουσάμι και τριμένο τυρί, όπως λέει ο Ιατροκλής. (Δειπνοσοφισταί ΙΔ/646 b)
Iτριο: Παστέλι

Είναι λεπτό γλύκισμα που γίνεται με σουσάμι και μέλι, το γνωστό μας παστέλι. Το μνημονεύει ο Ανακρέοντας έτσι: Γευμάτισα κόβοντας ένα μικρό κομμάτι παστέλι. (Δειπνοσοφισταί ΙΔ/646 d)
.